Bandenspanning autotheorie | De juiste bandenspanning in 2023

Bandenspanning autotheorie

Er is altijd een belangrijk aspect van veiligheid als je in het verkeer rijdt. Daarom moet je de auto zelf kunnen nakijken en zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden. Het zijn geen moeilijke technische punten, want die kunnen door iedereen gedaan worden. Een andere is het controleren van de bandenspanning. Die is immers van invloed op het weggedrag van de auto. Omdat de bandenspanning van invloed is op hoe goed de auto rijdt, maakt het ook deel uit van de autotheorie.

Maar waarom is dat zo belangrijk?

Het zijn de banden die contact houden met het wegdek en de meeste mensen houden er geen rekening mee. Hoewel het voertuig technisch perfect is, berust een aanzienlijk deel van de veilige deelname aan het verkeer op de staat van de banden. Het is een veelgemaakte fout die mensen maken en die aantoont hoe belangrijk het is om de bandenspanning te kennen. En dit geldt zeker voor het meten van de bandenspanning. Dit is een onderwerp voor gevaarherkenning in het examen.

De profieldikte is natuurlijk ook belangrijk, en wordt nauwkeurig gecontroleerd door de APK. De bandenspanning kan echter snel schommelen. Denk aan een lek ventiel of een kleine opening in de band. Hierbij zal de buitengewoon verlaagde druk zichtbaar zal zijn als een lekke band na heel lang voordat het opvalt. De bandenspanning mag niet worden onderschat volgens de autotheorie. Het is eigenlijk geen moeilijk onderwerp om te begrijpen.

Eenvoudig zelf te doen

Het kan zeer misleidend zijn om gewoon met het blote oog naar banden te kijken en aan te nemen dat hun spanning in orde is. In feite zijn er banden met vrij stevige "wangen" die, zelfs bij lage spanning, niet plat zijn aan de onderkant. Een lage bandenspanning veroorzaakt meer warmteontwikkeling tijdens het rijden door een groter contactoppervlak met het wegdek en kan zelfs leiden tot een klapband.

Daarom zijn de gevolgen van een te lage spanning vrij eenvoudig. Een paar minuten om de spanning van de auto te meten is nooit vervelend. Je kunt je eigen meter kopen, of bijna alle benzinestations hebben er een die je kunt lenen. De aanbevolen bandenspanning staat meestal op een sticker aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderskant. Het is belangrijk om je banden regelmatig te controleren, want de spanning kan dalen wanneer je dat het minst verwacht. Als dit gebeurt, breng je auto dan zo snel mogelijk naar een bandenwinkel. Zij kunnen je vertellen of je nieuwe banden nodig hebt of alleen een pleister voor een kleine lekke band. Vergeet ook niet om af en toe de spanning in je reservewiel te controleren!