Remweg berekenen | Hoe bereken je de remweg?

Remweg berekenen

Op een bepaald moment in ieders rijcarrière zal je de auto zo snel mogelijk tot stilstand moeten brengen. Veel mensen beseffen echter niet dat de remweg niet altijd hetzelfde is. Als je niet weet hoe je de remafstand moet berekenen, kun je jezelf en anderen in gevaar brengen. Wat zit er nu precies achter dit concept? De remweg hangt niet alleen samen met de toestand van de remmen en de weg. Ook de menselijke factor speelt een grote rol. Maar als we ons bewust zijn van alle factoren die het beïnvloeden, kunnen we verkeerssituaties veel beter aanpakken. Dit onderwerp maakt deel uit van het theorie-examen voor autorijden, dus houd dit in gedachten bij het oefenen voor je examen auto theorie!

Welke factoren zijn van invloed op de remafstand?

Er zijn veel dingen die de remweg beïnvloeden, zoals de reactietijd van de bestuurder en de toestand van de weg. Zelfs met uitstekende remmen duurt het bijvoorbeeld langer om te stoppen op een gladde ondergrond. Er is echter technologie beschikbaar - zoals ABS - die in dit soort situaties kan helpen. Maar in het algemeen is het belangrijk al deze factoren in gedachten te houden wanneer je probeert de remafstand te berekenen. De formule om de remweg te berekenen is vrij eenvoudig en kan gemakkelijk uit het hoofd worden geleerd. Om het eenvoudig te houden, gaat deze berekening ervan uit dat je op een droge weg rijdt met goede grip. Deel gewoon de snelheid door 10, kwadrateer het antwoord, en deel dat getal dan door 2. Als je bijvoorbeeld 60 km/u rijdt, is je remafstand: ((60/10)²)/2 = 18 m.

De werkelijke stopafstand berekenen?

Een veel voorkomende misvatting bij het inschatten van de remafstand is dat deze gelijk is aan de afstand tussen hun auto en de auto voor hen. Dit is echter de remafstand, die niet moet worden verward met de stopafstand. Reactietijd is een factor in de stopafstand, en het kan een groot verschil maken in het resultaat. Daarom wordt bij de berekening van de remweg geen rekening gehouden met de reactiesnelheid. Het is altijd beter een buffer toe te voegen wanneer de berekende remweg wordt gebruikt als uitgangspunt voor het bewaren van een veilige afstand tot het verkeer. Bijvoorbeeld na een lange werkdag kan dat heel nuttig zijn. Daarom is inzicht in het berekenen van de remweg van belang om een nauwkeurige schatting te krijgen van de afstand die bij een bepaalde snelheid nog wordt afgelegd, zelfs nadat de remmen zijn bediend. Andere factoren die erop van toepassing zijn, mogen echter nooit worden genegeerd. Je kunt deze informatie terug vinden in het auto-theorie-boek.