Wat is dimlicht?
Het zicht in het verkeer mag nooit belemmerd worden, en het weer heeft daar een behoorlijke invloed op. Als de verlichting in orde is, is dit geen probleem. De koplampen van de auto gaan aan wanneer het wegdek begint te verduisteren. En dat is waar veel mensen zich zorgen over maken dat ze alleen met dim- of grootlicht mogen rijden. In werkelijkheid zijn er geen verkeersborden die je hierover informeren. Dimlicht zou in de meeste gevallen meer dan voldoende moeten zijn, en de lichtopbrengst varieert enigszins per model en per autofabrikant. Wel moet aan de minimale wettelijke normen worden voldaan. Dit is te wijten aan het feit dat andere bestuurders die deelnemen aan het verkeer, niet gestoord mogen worden. Voor de verlichting van bijzonder verkeer zoals een militaire colonne gelden andere regels, omdat dit niet hetzelfde is als auto theorie oefenen. Je ziet dat autotheorie oefenen moet als je je rijbewijs wilt hebben.
Een combinatie van mogelijkheden
Het stadslicht is het minst felle van alle autolichten, en zoals de naam al aangeeft, mag het alleen worden gebruikt in stedelijke gebieden of bij het parkeren. Het volstaat om een paar meter vooruit te verlichten, maar verblindt geen voetgangers of andere mensen in de buurt. De achterlichten gaan tegelijk met het stadslicht aan. Het maakt de auto ook zichtbaar, van groot belang op donkere plaatsen. Het dimlicht is echter noodzakelijk wanneer met de auto op de openbare weg wordt gereden. Het gaat er namelijk niet alleen om het wegdek goed te zien, maar ook om gezien te worden door andere bestuurders. Rondrijden met alleen je stadslichten aan is dus geen verstandig idee en kan ook een boete opleveren.
Wanneer te voeren?
In Nederland is het niet verplicht om overdag met je koplampen aan te rijden. In andere landen is dat wel zo, en hoef je nu alleen overdag je dimlichten aan te zetten. Maar in je eigen land: bij slecht zicht moet je ook dimlichten gebruiken. Bij sneeuw, dichte mist of zware regen moet echter op het dimlicht worden gelet. Het dimlicht kaatst terug en verblindt namelijk de bestuurder gedeeltelijk wanneer het wordt gebruikt bij sneeuw, dichte mist of zware regen. Daarna moeten de mistlampen worden ingeschakeld. Er zijn echter twee verschillende soorten licht waarmee rekening moet worden gehouden. Niet zelden worden de mistlampen gebruikt zonder dat dit in de praktijk nodig is. Als gevolg hiervan wordt een boete uitgedeeld. Ook de verschillende tinten van het dimlicht zijn verboden en moeten correct worden afgesteld. Door de APK is wordt hier dan ook nauwkeurig op gelet om te voorkomen dat naderend verkeer met sterke lichtbundels wordt verblind.