Matrixborden | Alles over matrixborden in 2023

Matrixborden - Betekenis & Regels

Er mag geen twijfel bestaan over de informatie op matrixborden op snelwegen. Het is echter ook belangrijk op te merken dat zelfs in de aanwezigheid van andere verkeersborden, bestuurders nog steeds de matrixborden moeten volgen. Een goed voorbeeld hiervan is de maximumsnelheid op de snelweg. Wanneer het zicht beperkt is of het wegdek glad, geven matrixborden een lagere maximumsnelheid aan.

De snelheid op het matrixbord is geen suggestie, maar een regel die moet worden nageleefd. Automobilisten die deze limiet overschrijden, worden beboet. Naast het volgen van de instructies op het bord is er vaak aanvullende informatie die kan helpen je reis veiliger en efficiënter te maken. De matrixborden zijn altijd zo geplaatst dat ze duidelijk zichtbaar zijn voor alle weggebruikers, en de gebruikte technologie zorgt ervoor dat de informatie onder alle omstandigheden kan worden gelezen.

Matrixborden live

Matrixborden zijn een nuttige technologie waarmee informatie live kan worden gevolgd. Het verkeer kan echter hectisch zijn en het is gemakkelijk om een matrixbord over het hoofd te zien. Helaas begrijpt nog niet iedereen de betekenis van zo'n bord. Dit matrixbord met een witte pijl geeft aan automobilisten aan dat de rijstrook open is. Een variant van dit bord heeft in plaats daarvan een witte verdrijvingspijl.

De bedoeling van dit ontwerp is bestuurders te waarschuwen dat er een rood kruis aanwezig is, wat betekent dat de rijstrook is afgesloten. De live matrixborden geven in real time aan welke acties nodig zijn, wat bijdraagt tot een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer. Het belang van matrixborden kan niet worden onderschat, omdat ze automobilisten in staat stellen beter te plannen en uiteindelijk de verkeersveiligheid te handhaven. De betekenissen van de symbolen en teksten zijn vergelijkbaar met die van andere RVV-verkeersborden, en deze kun je terug vinden in het auto-theorie-boek.