Onverharde wegen
Het is niet zo ongewoon (maar het hangt af van de plaats), maar af en toe kom je onverharde wegen tegen. Vanwege hun toestand worden dergelijke wegen als een aparte categorie ingedeeld en gelden er andere regels voor. De verkeersregels voor onverharde wegen moeten in acht worden genomen wanneer je bijvoorbeeld een verharde weg op of over rijdt.
Verharde wegen hebben in dit opzicht altijd voorrang
Als gevolg van de hierboven geschetste variabelen is het niet verrassend dat verharde wegen voorrang hebben op onverharde wegen. Indien er op een gelijkwaardige kruising alleen verharde wegen zouden zijn, zou het verkeer dat naar rechts rijdt voorrang hebben. Verkeer dat uit die richting komt, zal vertraging oplopen als er een onverharde weg is.
Wanneer al het verkeer op de verharde wegen is vertrokken, is het tijd om de onverharde routes te verkennen. Vanwege de lagere snelheid zal een onverharde weg meestal langzamer zijn dan een verharde weg. Door de fysieke toestand van het wegdek kun je in de meeste situaties niet dezelfde snelheid aanhouden als op een verharde weg.
Bovendien zijn dergelijke wegen vaak smaller, waardoor de snelheid wordt beperkt. Maar omdat zij in plattelandsgebieden meestal voor vervoer worden gebruikt, mag het belang van een dergelijke ruwe weg niet worden onderschat. Onverharde wegen zonder een oppervlak van asfalt, beton of straattegels worden overigens "onverhard" genoemd. verkeersbordengeven aan wanneer je je op een onverharde route bevindt. Als je veel tijd investeert in het oefenen van autotheorie en snel genoeg leert, krijg je het onder de knie en kun je het examen snel halen.
Daardoor worden onverharde wegen tot de categorie gravel gerekend. Hoewel de toestand van een onverharde weg aanzienlijk anders is dan die van een verharde weg, is de maximumsnelheid voor dergelijke wegen over het algemeen ongeveer gelijk. Om zelf een veilige snelheid aan te houden, is het echter cruciaal om een goed oordeel te vellen over de verkeerskennis.
Met elkaar wel gelijkwaardig
In Nederland is een onverharde weg gelijk aan een verharde weg, tenzij anders aangegeven met borden. Dit betekent dat er ook regels zijn voor het verkeer op onverharde wegen; vooral degenen die van rechts komen hebben voorrang. Vermeldenswaard is dat voetgangers voorrang moeten verlenen aan het verkeer dat uit een onverharde weg komt.
Als je over een onverharde weg rijdt en je wilt een weg oversteken die door een ander voertuig wordt bereden, moet je voorrang verlenen aan het verkeer op de andere weg. Je zou terecht aannemen dat dit zo is. Er zijn echter nog enkele twijfels. Je mag op zo'n weg altijd voorrang verlenen aan een voetganger, maar het is niet verplicht. Er is zelfs geen oversteekplaats op een onverharde route.
Wanneer twee of meer wegen dezelfde voorrang hebben, wordt voorrang verleend aan de onverharde weg. Anders moet het verkeer dat van een onverharde weg komt, voorrang verlenen aan andere voertuigen op de verharde weg.