Verkeersborden fiets | Alles over verkeersborden en fietsen 2023

Verkeersborden fiets

In Nederland is de fiets nog steeds een belangrijk vervoermiddel, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat het land ruime voorzieningen heeft getroffen voor fietsers. De infrastructuur en bewegwijzering is echter niet alleen voor fietsers, maar voor alle weggebruikers. De betekenis van de borden moet duidelijk zijn, en ze zullen je aandacht opeisen terwijl je studeert voor je rijbewijs. Verkeersborden voor fietsen zijn net zo belangrijk om de aandacht van andere bestuurders te trekken, dus let vooral goed op tijdens de autotheorie lessen van je rijopleiding.

Wat mag er wel borden

Zo krijg je een beter overzicht van de verkeersborden voor fietsen. De meest bekende zijn G11 tot en met G14, die meestal blauw en wit zijn. Naast het bord verplicht fietspad (G11) zijn er varianten zoals G12a (verplicht fiets- EN bromfietspad). Op zo'n fietspad zijn niet alleen fietsen, maar ook bromfietsen en elektrische fietsen toegestaan met een maximumsnelheid van 25 km/u. Bestuurders op dit type fietspad hoeven dus geen helm te dragen.

Is het een fietserszone, dan gelden de borden G11zb en G11zc. Bij de meeste andere verkeersborden wordt aanvullend aangegeven welke regels ook in dat gebied gelden. In het geval van fietszones zijn deze gemakkelijk te herkennen omdat ze rechthoekig zijn in plaats van de normale vorm. Het bord vermeldt ook uitdrukkelijk dat het om een zone gaat, en waar de grenzen van die zone liggen.

Er gelden ook verboden voor fiets borden

Deze borden staan meestal bij gebouwen en geven aan dat er geen fiets of brommer mag worden geparkeerd. Let vooral op het bord G13. Dit fietspad is natuurlijk niet verplicht, maar wel vriendelijk voor elektrische fietsen en bromfietsen. Naast fietsers kunnen ook elektrische en bromfietsers gebruik maken van dit fietspad; omdat het niet verplicht is, kan echter een andere route worden gekozen.

Bedenk wel dat fietspaden zijn aangelegd voor het gemak en de veiligheid van de fietsers. Het is altijd een slim idee om ze te gebruiken wanneer dat mogelijk is. Hoewel verkeersborden over fietsen vooral gericht zijn op deze groep verkeersdeelnemers, gelden alle andere voorrangsregels en verkeersborden ook voor fietsers. Dat betekent dat een stopbord of voorrangsbord ook voor fietsers geldt - en dat zij nog steeds voorrang moeten geven aan voetgangers die bijvoorbeeld op een oversteekplaats oversteken.